fredag 7 december 2012

Barcelona dag 1.


Så vad gör man i Barcelona? Finns ju lite kända sevärdheter, La Sagrada Familia t ex. Det visade sig inte ligga så långt bort från där vi bodde så ut i stadens myller för att leta rätt på den.


La Sagrada Familia eller Emple Expiatori de la Sagrada Família (Heliga Familjens Botgöringstempel) som det egentligen heter.
Prototypen till La sagrada familia började byggas 1882 under ledning av Francisco del Villar. Antoni Gaudí övertog arbetet år 1883, och ägnade återstoden av sitt liv åt att färdigställa detta enormt ambitiösa projekt. Gaudí ville skapa en katedral för 2000-talet i form av en syntes av hans arkitektoniska kunskaper kombinerade med en komplex symbolism och visuella uttryck av trosmysterium. Han ville ha fasader som representerade Guds födelse, död och återuppståndelse. Han ville ha arton spiror som symboliserar de tolv apostlarna, de fyra evangelisterna, jungfru Maria och Jesus Kristus. Jesus Kristus torn skulle vara det högsta tornet med 170 meter.Kyrkan är än idag fortfarande långt ifrån färdigbyggd. Bland annat återstår byggandet av det centrala kyrktornet (170 meter högt). År 2010 var planen att färdigställa kyrkan till 2026, då det är 100 år sedan Gaudí avled, men tidsplanen är omdiskuterad. Gaudí själv var av åsikten att byggandet skulle pågå under flera hundra år (inte helt olikt många gotiska katedraler). Basilikan besöks av flera miljoner turister varje år, vilket gör den till en av Spaniens främsta sevärdheter. Inträdesavgifterna (18 miljoner euro 2009) är idag de enda medel som bekostar det fortsatta bygget av La sagrada familia, som ägs av en privat stiftelse.
Från wikipedia

Det är helt sjukt stort, fattar inte hur man kan bygga så, speciellt för nästan hundra år sedan…

Det ligger en Park precis innan La Sagrade Familia, och vad är en park utan en boulebana, tror det är ganska stort med boule i Spanien för det fanns många boulebanor. 
Visst ser det härligt ut, att på ålderns höst, träffas spela lite boule och kanske  snacka om Fc barcas framgångar eller motgångar, önskar att man kunde få se sin egen far ta det så där lugnt och njuta av tillvaron. 

Stranden!! Visst är det härligt med en sandstrand, strosa runt barfota, känna den mjuka härliga sanden mellan tårna…

Det passar ju fint med att det finns en strand i Barcelona en lång strand närmare 4,5km det är en bra bit att strosa runt på, den del vi besökte heter Barceloneta och är 1,1km lång. Så här i november som vi åkte så är det inte badvärme i vattnet, men klart det är ju inte badvärme för mig på sommaren heller men vad gör det när solen lyser så behagligt och man nästan är ensam strosande med sin familj på denna fina strand...   

                      
Den stora fisken heter Monument Peix, tyvärr vet jag inte så mycket om den skapelsen.

Det är väldigt lätt att ta sig hit, det är nära tunnelbana och bussar. 

Färden fortsatte mot L'Aquàrium de Barcelona ett stort akvarium.

Hittade Nemo alla fall, här är han.

Sedan såg jag nått som jag tror naturen har glömt bort i så där nån miljard år.
denna varelse ser ut som en fisk men lever både på land och i vatten. Någon som vet mera om den får gärna berätta.
Vad är ett akvarium utan en tunnel där man kunde träda in i fiskarnas liv, eller ja få en hint om hur det kan vara för oss som inte dyker på fritiden. Det va bara att ställa sig på det lilla rullbandet och åka med på resan genom fiskarnas dagliga liv.
Perfekt med rullband för trött kille.

Dörrar är ofta fullklottrade, på bild gör det sig bra tycker jag brukar bli så härliga kontraster, men undrar lite vad man vill ha sagt, tror jag ska ta en kurs i spanska.

2 kommentarer:

Justin Lee sa...

these photos are amazing!

Photos_By_Niklas sa...

thanks Justin!